Hot dogit punajuuri-sipulihillokkeella ja coleslawlla


Perjantaisin on aina mukava tehdä jotain vähän erilaista. Kaikki tietää toki pizzaperjantain, mutta miltä kuulostaa hot dog -perjantai? Ainakin yhtä hyvältä!

Halusin kokeilla juureni kanssa hot dog -sämpylöiden tekoa (älä huoli, mukana myös hiivaversio!) ja lähdin etsimään ideoita Pinterestistä. Löysin ohjeen japanilaisiin Hokkaidon maitoleipiin (Hokkaido milk bread) ja niiden luvattu pehmeys kuulosti sopivan siihen, mitä hain.

Leipien erikoisuus on siinä, että ensin tehdään suuruste, kuten kastikkeisiin tehtäisiin, joka jäähtymisen jälkeen sekoitetaan muuhun taikinaan. Tämän sanotaan tekevän leivästä mielettömän pehmeää. Leivissä käytetään myös tietynlaista rullausmenetelmää, joka auttaa tässä tapauksessa muodon saamisessa. 

Nämä leivät on tarkoitettu yhden päivän aikana tehtäväksi. Itse aloitin aamusta taikinan tekemisellä ja paistoin ne puolen päivän aikoihin. Tämä siis juurella, mutta onnistuu varmasti samalla tavalla myös hiivaversiossa. Muista vain kohottaa leipäsi mahdollisimman hyvin, jotta tulos on pehmeä ja pumpulimainen. 

Täytteeksi valitsin HK Maakarin Güntherin ja Saarioisen Grilliwursti Chorizo raakamakkaran sekä coleslawn ja punajuuri-sipuli -hillokkeen. 

Leivän teko aloitetaan siis aiemmin mainitulla suurusteen tekemisellä. 

Suuruste:
1rkl voita
20g jauhoja
90g maitoa

Kuumenna voi keskilämmöllä kunnes se kuplii. Lisää jauhot ja sekoittele vispilällä sekaisin, kunnes jauhoja ei enää näy. Lisää hitaasti maito ja sekoittele, kunnes seos alkaa pikkuhiljaa saostua ja paksuuntua kiisselimäiseksi. Älä huolehdi vaikka sekaan jäisi muutamia sattumia, voit siivilöidä ne pois. Anna seoksen jäähtyä. 

Taikina:
150g lämmintä maitoa
110g juurta TAI 2tl hiivaa
345g vehnäjauhoja
1tl suolaa
1-2rkl sokeria
1 kananmuna

Sekoita ensin toisessa kulhossa lämmin maito ja juuri/hiiva. Katso, että maito ei ole liian kuumaa. Sekoita toisessa kulhossa keskenään jauhot, suola ja sokeri. Lisää muna jauhoseoksen sekaan ja sen jälkeen maitoseos. Lisää viimeisenä suuruste. Sekoita taikina tasaiseksi ja vaivaa sen jälkeen 5min hitaalla nopeudella. Anna taikina nousta kelmun alla 1-2 tuntia, kunnes se on tuplaantunut. 

Kaada taikina hyvin jauhotetulle alustalle ja jaa taikina 8 osaan. Pyörittele osaset ensin palloiksi. Litistä sen jälkeen pallot littanaksi ja kaulitse hieman puikulamaiseksi. Käännä reunat sisään ja rullaa toisesta päästä taikina rullalle. Muista tarkistaa, että käännösten väliin ei jää tilaa. Jos käännösten väliin jää tilaa, rullasta tule torvimainen. Jos haluat, voit kevyesti kääntää rullan päät alle, jotta päästä tulee pyöreä, Vaiheet näet alla olevasta kuvasta. 

Voitele rullat kananmunalla ja jätä nousemaan. Anna nousta n. 1-2 tuntia tai kunnes rullat ovat tuplaantuneet kooltaan.

Voitele rullat vielä toisen kerran ennen paistoa. Paista rullat 180asteessa n. 20-30 min. Aloita paistaminen alemmalta tasolta ja siirrä leivät ylemmäs paiston loppuvaiheessa ruskistumaan. Tarjoile alla olevien täytteiden ja valitsemiesi makkaroiden kanssa.

Punajuuri-sipuli -hilloke
130g Sipulia 
310g Punajuurta 
120-150g sokeria (haluamasi makeuden mukaan) 
100g etikkaa 
1tl suolaa 
Ripaus mustapippuria

Suikaloi sipuli ja punajuuri erikseen suikaleeksi. Paista ensin sipulia keskilämmöllä oliiviöljyssä n. 15min kunnes sipuli on pehmennyt ja karamellisoitunut. Lisää loput raaka-aineet ja keittele miedolla lämmöllä kunnes punajuuri on kypsä ja seos paksua. Anna hillokkeen jäähtyä. Tarjoile makkaroiden kanssa hot dogien sisällä.

Coleslaw
Puolikas omena
1 porkkana
Pieni pala kaalia
Kermaviiliä
Valkosipulia
Appelsiinimehua (puristettuna)
Suolaa
Pippuria

Suikaloi omena, porkkana ja kaali ohueksi suikaleeksi. Sekoita sekaan purkillinen kermaviiliä sekä mausteet. Anna tekeytyä pari tuntia Tarjoile makkaroiden kanssa hot dogien sisällä.

Lisää hapanjuurella leivottuja leipiä, pullia ja muuta löydät sivuilta www.hapanjuuri.fi 


Kommentit

Suositut tekstit