Ruusupullat hapanjuurella


Ruusupullat suklaatäytteellä
Nämä ruusupullat saivat alkunsa, kun etsin ohjetta hapanjuurella tehtävään kroissanttiin. Kokeilinkin yhtä kroissantin ohjetta, mutta lopputulos ei ollut kovinkaan "kroissanttimainen". Ehkä joskus vielä palaan taltuttamaan kroissanttia...

Mutta takaisin ruusupulliin. Etsiessäni uusia kroissanttiohjeita törmäsin cruffinin ohjeeseen. Cruffini tarkoittaa kroissanttin ja muffinin yhdistelmää, eli croissant+muffin=Cruffin. Mikähän suomennos olisi? Krulla? Pulsantti? Kroisulla? Itse kutsun niitä ruusupulliksi, sillä lopputulos muistuttaa mielettömän paljon ruusua. Riippuen toki siitä, miten muotoilet pullan. 

Ruusupullissa yhdistyy kroisantin rapsakkuus ja pullan pehmeys. Niiden täytteitä voi loputtomiin muunnella ja tässä ohjeessa kerronkin kaksi eri täytettä, jota itse olen kokeillut.

Alkuperäinen ohje on sivulta Sourdough & Olives -blogista. Itse käytin jauhoja hieman eri suhteessa ja pidin taikinaa kylmässä. Kokeilin kyllä pullien tekoa samanakin päivänä ilman jääkaappia, mutta mielestäni kylmä antaa taikinalle enemmän käsiteltävyyttä.

Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin kaulimiseen pastakonetta, mutta hyvin se onnistuu kaulimellakin.
Kokeilin kumpaakin ja kumpaankin lopputulokseen olin yhtä tyytyväinen. Ainut ero, jonka osaan sanoa, on se, että pastakoneella pullista tuli ehkä tasalaatuisempia kuin kaulimella. Mutta yhtä herkullisia...

Nyt mennään luomaan ruusupullia!

Pari vinkkiä ennen ohjetta:

- Voi kannattaa ottaa huoneenlämpöön jokin aikaa ennen leipomista, jotta se ehtii pehmetä. Toki mikrottamalla n. 10-20s. saat myös nopeasti voin pehmeäksi

- Varmista, että juuresi on aktiivinen ja tuplaantunut, sillä voi hidastaa taikinan nousua
- Voit käyttää muffinssivuokia, mutta onnistuu myös ilman 
- Käytin ohjeessa Manitoba -jauhoja. Itse käytin Farina d'American jauhoja, jotka ostin paikallisen Supermarketin Italia -osastolta.


Ruusupullia 8kpl
Uuniin asteita 180-200 astetta riippuen uunisi tehoista

30g pehmeää voita
120g Manitoba -jauhoja 
110g puolikarkeita vehnäjauhoja
90g vettä
70g aktiivista hapanjuurta
20g sokeria
4g suolaa

Täytevaihtoehdot:
Voit täyttää pullasi perinteisellä voi, kaneli ja sokeriseoksella tai 
Sourdough & Olives -blogin suklaatäytteellä:
150g voita
20g kaakaojauhetta
15g sokeria 

Suklaatäyte tuollaisenaan kaipaa omasta mielestäni hieman lisää makeutta, mutta maista täyte itsellesi sopivaksi. 

Sekoita ensin pehmeä voi ja jauhot sekaisin. Lisää sen jälkeen loput aineet eli vesi, hapanjuuri, sokeri ja suola. Vaivaa, kunnes muodostaa yhtenäisen pallon. Itse aloitan vaivaamisen yleiskoneella, mutta vaivaan taikinan loppuun käsin, kunhan taikinapallo alkaa muodostua. 

Anna taikinapallon olla huoneenlämmössä noin tunti. Peitä kulhon kansi kelmulla tai pyöräytä pallo kelmun sisään. 

Tunnin päästä sinulla on kaksi eri vaihtoehtoa: laittaa taikina jääkaappiin tai lähteä leipomaan pullia. Voit tehdä esimerkiksi taikinan illalla ja leipoa pullat seuraavana aamuna. Oli valintasi kumpi tahansa, mennään seuraavaan vaiheeseen.

Jaa taikina neljään osaan ja kaulitse se kaulimella tai pastakoneella ohueksi. Pastakoneella taisin maksimissaan pyöräyttää taikinaa 4 asetuksella. Mitä ohuemmaksi taikinan kaulitset, sitä rapsakampi siitä tulee. Jos haluat, että pullamaisuus säilyy, kaulitse taikina n. 2mm paksuuteen. Kaulitse taikina pitkulaiseksi, hieman puikulamaiseksi levyksi. 


Kanelitäytteiset ruusupullat rullattuna
Levitä jokaiselle 4 kaulitulle taikinalevylle valitsemaasi täytettä. Rullaa taikina tiukaksi rullaksi aloittaen levyn puikulamaisesta päästä. Leikkaa rulla pituussuunnassa ja rullaa se pullaksi leikkuupinta ylöspäin. Saat siis yhdestä rullasta 2 pullaa. 

Laita pullat muffinivuokaan tai pellille nousemaan. Jos käytät peltiä huolehdi, että taikinan loppupää tulee pullan alle. Näin pulla ei pääse aukeamaan noustessa tai uunissa. 

Anna pullien nousta n. 3 tuntia kelmun alla. Kun pullat ovat nousseet, sivele ne kananmunalla tai maidolla ja paista 200 asteessa n.20 minuuttia tai kunnes pullat ovat kullanruskeita. Itse lisäsin suklaapullien päälle vielä ripauksen sokeria, sillä täyte ei mielestäni ollut tarpeeksi makeaa. 

Kerro, mitä pidit ruusupullista! Onko sinulla jokin vaihtehtoinen täyte, jota aiot kokeilla pulliin?

Kommentit

Suositut tekstit