Bataattileipä hapanjuurella



Törmäsin kaupassa violetteihin bataatteihin ja siitähän se ajatus sitten lähti! Olen aiemmin yrittänyt leipoa punajuurella leipää värikkään leivän toivossa, mutta punajuuren väri hajoaa helposti uunin kuumuudessa. Maku säilyy silti, mutta mieletöntä punaista leipää on vaikea saada. Facebookin Hapanjuurileipurit -ryhmästä poimin kuitenkin kikan, jossa punajuuret paahdetaan ensin uunissa, sen jälkeen soseutetaan ja lisätään taikinaan. Sitä samaa kikkaa käytin myös tässä leivässä. Lopputuloksena on pehmeä ja hieman makea leipä, joka sopisi hienosti tarjolle ulkonäkönsä ja makunsa puolesta vaikka juhlapöytään.

Violetissa bataatissa on paljon antosyaaneja, joilla sanotaan olevan mahtavia terveysvaikutteita. Antosyaanit saavat aikaan bataatin, ja myös mustikan, violetin värin. Voiko tätä siis sanoa terveysleiväksi? :D

Voit käyttää tässä leivässä myös ihan perinteistä oranssia bataattia, maku on varmasti aivan yhtä hyvä. Ja sama tekniikka toimii tosiaan myös punajuurelle.

Tällä ohjeella teet yhden pienehkön leivän. Tuplaa tai triplaa määrät, jos haluat tehdä useamman leivän. Juurta voit isoissa määrissä laittaa suhteessa hieman vähemmän kuin pienissä taikinamäärissä.

Bataattileipä hapanjuurella
150g bataattisosetta (n. 250g painava raaka bataatti kuorineen)
100g vettä
60g aktiivista juurta
165g hienoa vehnäjauhoa tai 0 jauhoja
30g täysjyvävehnäjauhoja
5g suolaa

Aloita bataatin paahtamisella. Kuori bataatti, paloittele ja laita uunivuoan pohjalle ripotellun oliiviöljyn päälle. Paahda 180-200 asteisessa uunissa kunnes palat ovat paahtuneet kypsäksi. Anna jäähtyä.

Soseuta jäähtyneet bataatit. Lisää sen verran vettä, että soseutus onnistuu. Itse lisäsin n. 90g vettä. Lisäile vettä hiljalleen, jotta seoksesta ei tule liian vetinen. Lopullinen sose tulisi olla melko kuivaa.

Lisää sose, 100g vettä, 60g juurta ja 165g hienoa vehnäjauhoa taikinakulhoon. Sekoita ensin nämä sekaisin. Lisää 30g täysjyvävehnäjauhoja seokseen, mutta vahdi seoksen koostumusta. Jos taikina tuntuu menevän liian kuivaksi, älä lisää kaikkia täysjyvävehnäjauhoja. Taikinan pitää olla jämäkkä, mutta kuitenkin pehmeä.

Anna taikinan tekeytyä tunnin ajan. Kun tunti on mennyt, lisää suola ja vaivaa tai taittele taikinaa, kunnes taikina jämäköityy. Taittele taikinaa tunnin välein, yhteensä 3 kertaa. Anna taikinan levätä viimeisen taittelun jälkeen vielä tunti. Muotoile leipäsi, nosta se kohotuskoriin tai esim. liinalla peitettyyn siivilään ja anna olla huoneenlämmössä noin 1-2 tuntia. Muista peittää leipäsi muovipussilla, jotta se ei kuivu. Kun näet, että leipäsi on jonkun verran noussut, siirrä se jääkaappiin kylmäkohotukseen 8-12 tunniksi.

Kylmäkohotuksen jälkeen paista leipäsi padassa tai pellillä.  Aseta uuni ensin 250 asteeseen. Esilämmitä pataa tai peltiä uunin lämpenemisen ajan. Viillä leipäsi, jotta se pääsee nousemaan. Paista ensin 250 asteessa n. 15min padassa kansi päällä ja sen jälkeen 15min ilman kantta 220 asteessa. Jos paistat pellillä, laita toinen pelti melkein täyteen kuumaa vettä ja uunin alaosaan antamaan kosteutta leivän alkupaistoon.

Jos et ole ennen kokeillut hapanjuurella leipomista, kannattaa tutustua näihin seuraaviin sivuihin:
Hapanjuuri -sivusto
Leipäpajan Youtube -kanava

Kommentit

Suositut tekstit