Aurinkovärjäys lupiinilla
Kesällä on hauskaa värjätä lankoja kasviväreillä. Värjääminen onnistuu myös ilman keittämistä, kunhan vain malttaa odottaa useamman päivän.  Tätä kutsutaan aurinkovärjäykseksi. Menetelmä, jossa langat ja väriä antavat kasvit ladotaan astiaan kerroksittain (mielellään lasista tai muusta läpinäkyvää materiaalista oleva astia) ja jätetään noin viikoksi muhimaan. Tällä tavalla värjätyssä lopputulos on aina vähän yllätys, eikä väri ole ikinä aivan tasainen. Mutta tästä syystä menetelmä onkin hauska ja mielenkiintoinen.

Värjäämiseen tarvitaan väriksi jotain sopivaa kasvia, tällä kertaa lupiini, astiat, alunaa ja vettä. Alunaa käytetään purettaana, sitä voi ostaa apteekeista tai värjäykseen erikoistuneita verkkokaupoista. Lisäksi tietenkin tarvitaan värjättävää lankaa, tässä tapauksessa luonnonvalkoista 7veljestä -lankaa, joka on vyyhditetty. Lankojen tulee olla ennen värjäystä kunnolla kastellut,  joten niitä on liotettu reilu tunti lämpimässä vedessä.
Erilaisten värisävyjen aikaan saamiseksi minulla on kolme eri purkki, jossa yhdessä kuivattuja lupiinin kukkia, toisessa tuoreita lupiinin kukkia ja kolmannessa tuoreet varret ja lehdet. Kahdessa purkissa on yksi 100 gramman vyyhti lankaa, ja tuoreiden kukkien purkissa kaksi vyyhtiä. Puretteena käytettävää alunaa on noin 10 % langan kuivapainosta.

Värikasvit ja langat ladotaan purkkiin kerroksittain, sekä lämpimään/kuumaan veteen liuotettu aluna.  Tämän jälkeen kaadetaan astiaan vettä. Itse käytin kiehuvaa vettä, jolloin värjäys lähtee hyvin käyntiin.Värjäyksen aikana purkkeja voi käydä varovasti hölskyttelemässä tai sekoittamassa tasaisemman värin saamiseksi. Lasisten purkkien läpi pääsee hyvin seuraamaan värjäyksen etenemistä.
Vasemmalta oikealle: Lupiinin varret, tuoreet kukat ja kuivatut kukat

Yllä purkit heti värjäyksen alussa, seuraavissa kuvissa noin puolessa välissä värjäystä ja aivan värjäyksen lopussa, ennen lankojen poisottoa.  Toisessa kuvassa näkyy kuinka vedessä on vielä reilusti väriaineita (esim. keskimmäisessä purkissa vesi on violetti), lopussa vesi on lähes kirkasta.


Langat on aika täynnä roskia, kun ne ottaa pois värjäyksessä.  Roskat irtoaa kuitenkin kevyesti vyyhtejä ravistettaessa.


Langat täytyy vielä huuhdella kunnolla, että niistä saa pois mahdollisesti vielä jäljellä olleen puretteen sekä muut epäpuhtaudet.

Langat ennen huuhtelu,  vasemmalta: kuivatut kukat, lupiinin varret, tuoreet kukat.


Pesun jälkeen langat ripustetaan kuivumaan. Lämpimällä kelillä langat kuivuvat hyvin seuraavaan päivään.


Langat ovat valmiita kerittäväksi ja tietysti sen jälkeen neulottavaksi. Alla olevassa kuvassa näkyy myös hyvin lupiinin varsilla värjätyssä vaaleassa langassa olevat haalean vihreät raidat. Kommentit

Suositut tekstit