Väripata poriseeAiemmin blogissa on ollut juttua lankojen aurinkovärjäyksestä, nyt vaihteeksi lankoja on värjätty perinteisemmällä tavalla eli keittämällä värikasvien kanssa.


Värjäystä varten rakennettiin sopiva nuotiopaikka. Värjäyskäyttöön minulla on vanha käytöstä poistettu kattila. Ei ole suositeltavaa kattilaa samaa kattilaa sekä ruoanlaittoon, että värjäykseen.

Värikasveina oli  avokadon kuoria ja siemeniä (viiden hedelmän), "mysteeriteekasvia" sekä tarhakäenkaalia. Kaikkia värikasveja oli tällä kertaa suhteellisen pieni määrä värjättävään lankaan nähden.

Värjäys aloitettiin avokadolla, ja tarkoituksena oli yhden värjäyksen jälkeen lisätä uudet värikasvit samaan liemeen, jolloin edellisen värijäämät oli edelleen liemessä.


Avokadon kuoria ja siemeniä keitettiin ensin noin tunnin ajan ennen kuin liemeen lisättiin aluna ja luonnonvalkoinen lanka (7veljestä, 100 g). Värjäysliemi oli vaalean ruskehtavaa ja lankakin värjäytyi tällaiseksi. Noin tunnin keittämisen jälkeen vyyhti otettiin pois liemestä jäähtymään ja odottamaan huuhtelua.


Seuraavana oli vuorossa "mysteeriteekasvi", jonka olin saanut siskoltani. Pussin mukaan kyseessä on siniherneenkukka (butterfly pea flower).Kasvi värjäsi liemen liilahtavaksi (kuva blogitekstin alussa), mutta väri ei tarttunut juuri ollenkaan lankaan. 

Kolmantena värjäysvuorossa oli tarhakäenkaalia,  joka on yleensä takuuvarma värjäyskasvi. Valitettavasti kasvia oli nyt aika niukasti saatavissa. Lankaa oli tässä värjäyksessä kaksi vyyhtiä: luonnonvalkoinen ja vaalean harmaa.Tunnin keittämisen jälkeen kattila otettiin pois nuotiolla ja annettiin jäähtyä rauhassa. Koska toisen värjäyksen lanka jäi tosi haalean väriseksi, laitoin tämän langan myös jälkivärjäykseen kattilaan, mutta vain osittain tavoitteena saada pätkävärjättyä lankaa.


Langat saivat liota väriliemessä seuraavaan päivään, jolloin ne huuhdeltiin ja laitettiin kuivumaan.

Parhaiten onnistui avokadolla värjätty, muiden osalta lopputulema ei ollut niin hyvä. Mahdollisesti muut langat päätyvät vielä jossain vaiheessa uudelleen värjäykseen paremman tuloksen aikaan saamiseksi.

Vasemmalta oikealle: avokadolle värjätty, siniherneenkukka + tarhakäenkaalin jälkiliemi, tarhakäenkaali (edessä luonnonvalkoinen pohjalanka, takana vaaleanharmaa)


Kommentit

Suositut tekstit