Kookos-voitoffee

Taas on se aika vuodesta, kun päiväkodin hoitajille on mukava viedä jotain kiitosta vuodesta. Koska en tavaroita halua viedä, vaan jotain häviävää, tulee useimmiten vietyä jotain syötävää.

Tänä vuonna tein hieman extempore -meiningillä voitoffeeta. Alkuperäinen ohje löytyy Leilan makea joulu -kirjasta (Leila Lindholm), tosin tavoilleni uskollisena, en seurannut ohjetta täysin ;) Ja kun aloittaa tekemisen klo 21.30 illalla niin kaikkia raaka-aineitakaan ei välttämättä ole saatavilla. Joten jälleen sovellettiin, mutta onnistuneesti.

Näissä toffeissa käytin kerman sijaan kookoskermaa, joka tietysti tuo oman makunsa toffeeseen. Yllättävän vähän kookos kuitenkin lopullisissa herkuissa maistuu, joten kokeile rohkeasti vaikka kookos olisikin vähän vieras tai epämiellyttävä.

Näihin voisi myös lisätä jotain muutakin makua, kuten kaakaojauhetta, limen kuorta tai vaikkapa lakritsijauhetta.. Nam! Jos lisäilet jotain makuaineita, lisää ne vasta keiton lopussa.

Sitten ohjeeseen!

n. 80 kpl toffeita

125g voita
2,5 dl kookoskermaa (itse käytin Blue Dragonin)
3dl sokeria (itse käytin ruokosokerin ja tomusokerin sekoitusta)
1,25dl siirappia
Vaniljajauhetta (1/2tl) tai -esanssia
Ripaus suolaa

Sulata ensin voi. Huom! Varmista, että kattilassa on hyvin tilaa, seos saattaa kuplia voimakkaasti.  Lisää sen jälkeen muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Seos pitäisi saada kiehumaan, mutta ei liian voimakkaasti.

Anna seoksen kiehua rauhassa (muutama kupla poreilee pinnassa) vähintään 30minuuttia. Seos pitäisi saada lämpeämään 124 asteeseen, jotta se jähmettyy sopivasti. Kaikkein parhaiten tämä onnistuu lämpömittarilla, mutta pärjäät kyllä ilmankin, jos vain testailet seosta.

Itsellä keittämiseen meni noin 1h. Alussa keitin seosta melko pienellä lämmöllä, kuitenkin niin, että se poreili hieman. Kun seos alkoi paksuuntua eikä se enää olisi kuohunut yli, nostin lämpötilaa varovasti, kunnes se kupli melko voimakkaasti. Mittaile lämpötilaa ja tee tarvittaessa vesilasitesti (tiputa tippa seosta kylmään veteen. Jos se hajoaa, jatka keittämistä. Jos seos pysyy kasassa ja pystyt muodostamaan siitä pallon, seos on valmis). Valmis seos on tummempaa ja siitä huomaa selkeästi, että seos ja kuplat ovat jo "jähmeämpiä".

Vuoraa sopivan kokoinen vuoka leivinpaperilla ja kaada seos sen päälle. Anna jäähtyä useampi tunti ja siirrä sen jälkeen jääkaappiin. Kun seos on sopivasti kovettunut ja kokonaan jäähtynyt, leikkaa se palasiksi ja kääri leivinpaperipalasiin. Voit säilyttää toffeeta jääkaapissa, mutta se säilyy myös huoneenlämmössä.

Minkä makuisia sinä aiot tehdä?

Emma


Kommentit

Suositut tekstit